آشنایی با فواید و خواص ریحان برای سلامتی گرداوری شد

آشنایی با فواید و خواص ریحان برای سلامتی

ریحان، گیاهی متعلق به خانواده نعناییان است که هم به عنوان سبزی خوردن و هم به عنوان چاشنی در پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد. ریحان بومی هند و دیگر مناطق استوایی آسیا است.

 

حفظ سلامت و رفع مشکلات دستگاه گوارش

ریحان جزء خانواده نعنا می باشد و نعناع بخاطر داشتن ویژگی های تسکین دهنده معده مشهور می باشد. اگر دچار مشکلات گوارشی مانند نفخ، گاز معده، سوزش و ترش کردن معده هستید می‌توانید به افشره‌ی خوراکی ریحان اعتماد کنید زیرا افشره‌ی خوراکی ریحان باعث ترشح بیشتر شیره‌ی معده شده و مشکلات مربوط به عدم هضم غذا را رفع می‌کند. این گیاه معطر حاوی ترکیباتی است که برای کبد نیز مفید می‌باشند. در واقع ریحان باعث ترشح صفرا شده و به هضم بهتر چربی‌ها کمک می‌کند.

برای این کار دو قطره افشره خوراکی ریحان را با مقدار کمی عسل و یا روغن زیتون مخلوط کنید. آن را در دهان بگذارید و بلافاصله قورت ندهید. می‌توانید از خود ریحان استفاده کنید و از آن جوشانده درست کنید. کافی است که چند برگ ریحان تازه را در آب در حال جوش بریزید و بگذارید بجوشد.

توجه: مصرف افشره خوراکی ریحان نباید روزانه بیش از ۴ قطره باشد. مصرف افشره های خوراکی برای خانم‌های باردار، شیرده و همچنین کودکان مورد منع مصرف دارد.

 

رفع گرفتگی عضلات و تسکین دردهای عضلانی

افشره‌ی خوراکی ریحان برای رفع گرفتگی عضلات و تسکین دردهای عضلانی موثر است. افشره این گیاه جریان خون را تنظیم می‌کند. زمانی که خون در بدن ما به خوبی جریان داشته باشد بدن تقویت شده و خستگی عضلانی کاهش می‌یابد. چند قطره از افشره‌ی خوراکی ریحان را روی عضلات گرفته و دردناک بمالید. توجه داشته باشید که اول یک بخشی از پوستتان را امتحان کنید چون ممکن است پوست حساسی داشته باشید و افشره‌ی خوراکی ریحان باعث بروز آلرژی پوستی شود.

 

خواص ریحان برای سلامت قلب و عروق

ریحان سرشار از بتاکاروتن است که در بدن تبدیل به ویتامین A می شود. بتاکاروتن دارای خواص آنتی‌اکسیدانی چشمگیری است و از سلول‌های بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می‌کند. بتاکاروتن همچنین از اکسیده شدن کلسترول در رگ‌های خونی پیشگیری می‌کند؛ با اکسیده نشدن کلسترول، انسداد ناشی از رسوب کلسترول در دیواره رگ‌های خونی رخ نداده و از گرفتگی رگ‌ها و حمله قلبی نیز پیشگیری می‌شود.

ریحان منبع خوبی از منیزیم نیز می‌باشد. منیزیم با ایجاد آرامش در عضلات و رگ‌های خونی موجب تقویت دستگاه قلبی عروقی شده، جریان خون را در رگ‌ها بهبود بخشیده و خطر نامنظم بودن ضربان قلبی و اسپاسم های قلبی‌ را کاهش می‌دهد.

 

ریحان یک ضد اسپاسم طبیعی

افشره‌ی خوراکی ریحان شهرت زیادی برای رفع اسپاسم های گوارشی، گرفتگی روده، حالت تهوع و استفراغ دارد. این افشره‌ی خوراکی همچنین برای خانم‌هایی که از مشکلات هورمونی و عادت‌های ماهانه‌ی دردناک رنج می‌برند بسیار مفید است. دو قطره افشره خوراکی ریحان را با یک قطره افشره خوراکی دیگر مخلوط کرده و زیر شکم خود را ماساژ دهید. این کار برای رفع اسپاسم فوق‌العاده است.

 

خواص ریحان در بهبود کیفیت خواب

ریحان برای افرادی که از خستگی شکایت می‌کنند مفید است. بعد از صبحانه‌ی کامل می‌توانید برای خودتان یک جوشانده‌ی خوش طعم با برگ‌های تازه‌ی ریحان آماده کنید و خستگی را از همان ابتدا از خود برانید. اما توجه داشته باشید که ریحان می‌تواند نتیجه‌ی بر عکسی هم بدهد. بستگی به اشخاص دارد. از آنجایی که این گیاه خاصیت ضد اسپاسمی دارد اگر شب‌ها مصرف شود به داشتن خوابی راحت کمک می‌کند. بعد از یک روز کاری سخت و یا یک غذای سنگین، جوشانده‌ی برگ‌های تازه‌ی ریحان می‌تواند خواب راحتی را برای شما به ارمغان بیاورد.

توجه: ریحان حاوی میزان زیادی استراگول است. زمانی که این ترکیب ریحان به میزان زیادی مصرف شود می‌تواند سرطان‌زا شود. برای همین توصیه می‌کنید که استفاده از آن به عنوان دارو بیش از هشت روز نباشد به خصوص اگر از افشره‌ی خوراکی آن استفاده می‌کنید. در عوض می‌توانید به طور مرتب از این سبزی معطر در غذاهایتان استفاده کنید و از  عطر و طعم و خواص آن بهره‌مند شوید.

 

ریحان و مقابله با عوارض افزایش سن

یکی دیگر از فواید و خواص ریحان تاثیری است که این سبزی خوشبو و خوشمزه در مقابله با عوارض پیری و افزیش سن دارد. ریحان یک سبزی معطر است که می‌تواند فعالیت رادیکال‌های آزاد را محدود کند. رادیکال‌های آزاد در بدن کاری به جز آسیب زدن به سلول‌ها و بروز بیماری‌های مختلف ندارند. به ویژه این که یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی همین رادیکال‌های آزاد هستند. آنتی اکسیدان های طبیعی موجود در ریحان شما را از آسیب‌های گذر زمان، پیری زودهنگام سلول‌ها و همچنین بیماری‌های پوستی حفظ می‌کنند.

با توجه به تحقیقات ارایه شده در کنفرانس دارویی بریتانیا، ریحان دارای خواصی است که می تواند به پیشگیری از اثرات مضر افزایش سن کمک کند. روغن ریحان به نابودی مولکول های مضر و حفاظت از کبد، قلب و مغز در مقابل آسیب های ناشی از برخی رادیکال های آزاد کمک می کند. برای بهره مندی از خواص آنتی اکسیدانی ریحان، با برگ‌های تازه‌ی ریحان جوشانده تهیه کرده و میل کنید.

 

تسکین دردهای قاعدگی

ریحان می تواند دردهای معمولی قاعدگی را تسکین دهد زیرا حاوی کافئیک اسید است که دارای اثر ضد درد می باشد. ریحان را می توان به صورت تازه یا بعنوان ادویه در پخت غذاهای گوشتی مورد استفاده قرار داد و یا آن را بصورت دمکرده نوشید. برای تهیه دمنوش ریحان کافی است در هنگام بروز دردهای قاعدگی، ۲ قاشق غذاخوری ریحان را به ۴۰۰ میلی لیتر آب در حال جوش اضافه کنید، حرارت را کم کرده و اجازه دهید به مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. در پایان دمنوش را صاف کرده و هر ساعت نصف تا یک فنجان از آن را بنوشید.

 

خواص ریحان در مقابله با استرس و افسردگی

تاثیر مصرف ریحان در مقابله با استرس و افسردگی است. پژوهش های مختلف نشان می دهند که برگ های ریحان بطور قابل توجهی از بدن در برابر استرس حفاظت می کنند. متخصصین تغذیه جویدن ۱۲-۱۰ برگ ریحان را دو بار در طول روز توصیه می کنند تا از احساس افسردگی و ابتلا به بیماری های مرتبط با افسردگی پیشگیری شود.  برای بهره بردن از خواص آرام‌بخشی این گیاه باید ۴-۲ گرم برگ ریحان را کوبیده، در یک لیوان آب جوش ریخته و به مدت ۳۰ دقیقه بگذارید تا دم بکشد، سپس آن را صاف نموده و بنوشید. دمنوش ریحان را روزی ۲ بار و هر بار یک ساعت بعد از غذا به میزان یک فنجان میل کنید.

 

منبع:نواورد

آشنایی با فواید و خواص ریحان برای سلامتی