پیشگیری ، تشخیص و درمان خانگی سوزش ادرار گرداوری شد

پیشگیری ، تشخیص و درمان خانگی سوزش ادرار

 

از مشکلات ادراری شایع در خانم ها سوزش ادراری میباشد و سوزش ادرار به خودی خود بیماری خاصی تلقی نشده و فقط یک علامت محسوب شده و می تواند ناشی از بیماریهای مختلف باشد.

وجود سوزش ادرار همیشه دلیل بر وجود عفونت ادراری نمیباشد و یکی از دلایل نادر اما خطرناک سوزش ادرار بوده که نوعی از سرطان مثانه محسوب شده و در آن معمولا به همراه سوزش ادرار، آزمایش، وجود خون در ادرار را نیز گزارش کرده و یا اینکه خود بیمار به چشم خود، ادرار خونی را مشاهده می نماید.

سوزش ادرار در خانم ها اغلب همراه با تکرر ادرار و احساس فوریت در ادرار کردن بوده و احساس فوریت در ادرار کردن بدین معنی بوده که فرد احساس کند که مثانه وی پر و باید حتما مثانه را خالی کند ولی مانند افراد طبیعی نمی تواند آنرا به تاخیر بیاندازد، بلکه باید فورا محلی را برای تخلیه مثانه پیدا کند. پزشکان معتقدند که عفونت‌های ادراری از شایع‌ترین عللی بوده که باعث سوزش ادرار می گردد

سوزش ادرار اغلب نشانه ای از التهاب مثانه (التهاب یا عفونت مثانه و پیشابراه)میباشد، هر چند آن به عنوان نشانه ای از شرایط متعدد مربوط به دستگاه ادراری و تناسلی رخ داده و راه تشخیص با آزمایش ادرار شروع شده و ممکن بوده که شامل سایر روش های تشخیصی، بسته به طیف کاملی از علائم و یافته های آزمایش کامل ادرار را داشته.

پزشکان سوزش ادرار را معادل عفونت ادراری تلقی نموده و بدون بررسی شروع به درمان تجربی آن می کنند، در صورتی که سوزش ادرار می تواند دلیل خیلی زیادی داشته که یکی از آنها عفونت ادراری بوده و سوزش ادرار در بانوان جوان بیشتر میباشد.

در واقع سوزش ادرار به معنای احساس هرگونه درد و ناراحتی هنگام دفع ادرار بوده و به عبارت دیگر، این طور نبوده که فقط احساس سوزش هنگام دفع ادرار را به عنوان سوزش ادرار بشناسیم، بلکه هرگونه احساس درد هنگام دفع نیز می تواند همین مفهوم را داشته واگر درد در هنگام ادرار کردن در ابتدای آن اتفاق بیفتد، معمولا نشان دهنده وجود مشکل در مجرای ادراری میباشد

اما اگر در انتهای ادرار کردن اتفاق بیفتد نشان دهنده وجود مشکل در مثانه بوده و اگر سوزش ادرار همراه با تکرر و احساس فوریت در ادرار کردن و درد زیر دل باشد، معمولا نشاندهنده التهاب مثانه خواهد بود و التهاب مثانه ممکن میباشد که دلیل عفونی و غیر عفونی میباشد و اگر سوزش ادرار همراه با احساس ناراحتی و درد در بخش خارجی دستگاه تناسلی باشد معمولا نشاندهنده وجود التهاب در واژن و یا لبهای فرج می باشد.

یکی از علل سوزش ادرار و عفونت مثانه، مقاربت بوده که در آن خانم روز و یا روزهای پس از مقاربت دچار سوزش ادرار می شود و این معمولا تکرار شونده میباشد.

 

شایع ترین علت های سوزش ادرار

عفونت های ادراری و پس از آن سنگ های ادراری از جمله شایع ترین علل ایجادکننده سوزش ادرار بوده است

 

تشخیص سوزش ادرار

روش های تشخیص سوزش ادرار بررسی اولیه تشخیصی عبارتند از: آزمایش ادرار (که معمولا طبیعی است) و معاینه لگن میباشد و برای تشخیص این بیماری، باید بیماری‌هایی که علایمی شبیه این بیماری را داشته مانند عفونت مثانه، مشکلات کلیوی، عفونت‌های مجرای تناسلی، آندومتریوز و بیماری‌های آمیزشی) از نظر پزشک رد شوند و اگر سایر بررسی‌ها منفی واقع شوند ، اغلب، انجام سیستوسکوپی توصیه میگردد

 

پیشگیری از سوزش ادرار

سوزش ادرار مشکل شایعی میباشد که سن و سال هم نمی‌شناسد و در هر سنی ممکن است که می‌تواند افراد را درگیر نماید، ولی این حس ناخوشایند به تنهایی بیماری به حساب نمی‌آید و فقط نشانه‌ای میباشد که می‌تواند احتمال بروز بیماری‌های مختلف را نمایان سازد.

تماس جنسی از دلایل شایع عفونت و سوزش میزراه میباشد و پس از هر نزدیکی ادرار کرده و خود را با آب تمیز بشورید زیرا شستن مهبل با محلول آب و کمی جوش‌شیرین نیز کار خوبی میباشد و حتما ان را خشک کنید.

ورزش و آموزش نگهداری ادرار (تمرین مثانه) از جمله کارهایی هستند که در پیشگیری از بروز علائم سیستیت کمک کننده‌ میکند .

هیپنوتیزم یا آرام‌سازی توسط خود فرد جهت کمک به کنترل استرس، عصبانیت، اضطراب و گاهی، افسردگی همراه با اختلالات درد مزمن توصیه میگردد.

خود را خشک کنید و در زمان تابستان نگذارید لباس مرطوب به تنتان بماند، زیرا رشد باکتری‌ها و مخمرهای مهبل را تحریک کرده و اگر می‌توانید، در هر فرصتی لباس زیر را عوض کرده و لباس زیر از جنس نخی باشد نه پلاستیک

توجه داشته باشید که مخرج و مهبل هر دو مکان‌های مناسبی برای رشد باکتری‌ها بوده که نزدیک مجرای خروجی ادرار قرار گرفته شده و چون میزراه زنان چندان طولانی نمیباشد، راه کوتاهی برای ورود باکتری‌ها به مثانه بوده و التهاب مثانه ایجاد می‌کند وحتی باکتری‌ها حتی ممکن بوده تا کلیه بالا روند و ایجاد عفونت شدیدتری در آنجا بکنند و سوزش ادرار در مردان ممکن بوده که علامت وجود یک بیماری مقاربتی، مانند سوزاک یا کلامیدیا، باشد. التهاب پروستات هم ممکن میباشد که سوزش ادرار ایجاد کند.

عواملی مثل غذاهای پرادویه، قهوه، چای، الکل، غذاهای اسیدی، مواد شیمیائی در فرآورده‌های بهداشتی، ضربه و روابط جنسی میباشد و عفونت‌های قارچی هم می‌توانند ایجاد سوزش ادرار نماید.

 

درمان سوزش ادرار خانم‌ها

یکی از راههای درمان این بوده که به مقدار زیاد آب بخورید و در اولین حملهٔ سوزش ادرار به میزان دو لیوان آب بخورید،سپس یک قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین در نیم‌لیوان آب حل کنید و میل کنید و همچنین در 6 تا 8 ساعت بعد هر ساعت یک لیوان آب مصرف کنید و اگر بعد از یک روز سوزش از بین نرود به پزشک متخص مراجعه کنید زیرا این کار سبب رقیق شدن محتوای پر از باکتری‌ مجرا و بیرون راندن آنها گردیده و در بیشتر موارد، خوردن آب زیاد برای دفع آنها کافی است و سوزش را هم از بین خواهد برد.

در طول روز باید به قدری آب و مایعات مصرف شود که ادرار همیشه بی‌رنگ باشد و زمانی که این موضوع را در نظر داشته باشید، علائم و مشکلات سیستم ادراری هم میگردد.

با آزمایش ادرار و تعیین نوع باکتری یا قارچ و تجویز آنتی‌بیوتیک مناسب آن را درمان کرده و در مردان معاینهٔ پروستات هم لازم میباشد و برای اینکار آزمایش بدهید و معمولاً با خوردن آنتی‌بیوتیک همراه با جوش‌شیرین و آب عفونت‌ درمان می‌شود

بسیاری از غذاها و آشامیدنی‌ها مجرای ادراری را تحریک میکند و سوزش را بیشتر خواهد کرد و مصرف الکل، قهوه، چای، شکلات، نوشابه‌های گازدار، مرکبات، گوجه‌فرنگی، غذاهای پرادویه، سرکه، و مواد قندی را تا حد زیاد محدود کنید

روش‌های جراحی به ندرت مورد استفاده قرار گرفته و تنها به عنوان آخرین راه‌حل و هنگامی که سایر روش‌های درمانی شکست خورده باشند.

داروهایی مثل آنتی‌هیستامین‌ها، آنتی‌کولینرژیک‌ها، داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی و داروهای ضدافسردگی همگی موفقیت محدودی در کاهش علایم داشته و داروی پنتوزان پلی سولفات سدیم در تخفیف علایم بعضی از خانم‌ها مؤثر میباشد است.

شما می توانید با استفاده از کمپرس آب گرم دردتان را کاهش داده و گرما به کاهش فشار مثانه و کاهش درد شما کمک خواهد نمود.

 

درمان گیاهی سوزش ادرار

یک نوع درمان گیاهی برای سوزش ادرار جوشانده عناب خشک شده به میزان ٣٠ تا ٤٠ گرم در یک لیتر آب که به میزان نیم ساعت به خوبی بجوشانید این کار براى درمان ناراحتی های مجارى ادرار مفید میباشد.

در طب سنتی گل و ریشه نیلوفر آبى براى درمان گیاهی سوزش ادرار مصرف می گردد و یک قاشق قهوه خورى گل خشک نیلوفر آبى را در یک فنجان آبجوش به میزان ١٠ دقیقه دم کرده و روزى ٢ إلى ٣ فنجان میل شود.

استعمال دخانیات در بعضی از بیماران باعث تشدید علائم شده است

سرکه سیب دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی میباشد و به مبارزه با عفونت های عامل ناراحتی ادراری کمک کرده و بعلاوه سرکه سیب غنی از آنزیم ها، پتاسیم و سایر مواد معدنی مفید میباشد و به بازگرداندن pH بدن به حالت طبیعی کمک کرده

 

منبع ملی کالا